Oamenii de știință pot detecta bacteriile E.coli din mâncare cu ajutorul laserului

de: Horia Despa
30 03. 2016

După ce bacteria E.coli a făcut ravagii în maternitățile din Argeș, nevoia de a avea în instituțiile spitalicești românești un sistem mai bun de depistare a acestei bacterii periculoase a devenit una aproape obligatorie.

Deși maternitățile și spitalele din România nu sunt un loc unde tehnologia avansată din Occident își face prea des simțită prezența, un nou sistem de depistare a acestei bacterii bazat pe laser ar putea preveni în mod considerabil eventualele infecții.

Cercetătorii coreeni de la Korea Advanced Institutes of Science and Technology au reuși să dezvolte un sistem bazat pe laser care să detecteze cantitatea de bacterii E.coli din mâncarea depozitată în frigider sau alte recipiente. Conform celor de la MIT, în urma proiectării unui fascicul de laser într-un piept de pui infectat cu bacterii E.coli și Bacillus cereus, cercetătorii coreeni au reușit să detecteze schimbări în refracția razei laser indicând prezența bacteriilor în carnea testată.

Folosind apoi o cameră setată la o frevență de 30Hz, cercetătorii au putut identifica cu ușurință carnea contaminată. Deși aceștia nu au putut separa bacteriile între ele, noua perspectivă oferită de razele laser permite de acum înainte companiilor de procesare a cărnii să fie 100% sigure că mâncarea pe care o comercializează nu este infectată. De asemenea, sistemul laser poate scana carnea vizată chiar și sub celofan și nu cere ca lucrătorii să pună mâna pe aceasta.

Totuși, sistemul are câteva slăbiciuni. Deși poate să vadă bacteriile periculoase cu ușurință, acesta nu poate detecta rezidurile toxice lăsate de acestea după ce mor.

Până la urmă, dacă se întâmplă să nu ai un laser avansat și o cameră de 30Hz la îndemână, cea mai sigură metodă rămâne tot cea clasică: dacă te îndoiești de calitatea cărnii cumpărate poți s-o arunci direct la gunoi.